Liggen jullie eindelijk weer eens naakt tegen elkaar aan… heb je de hele tijd dat drukke hoofd dat alsmaar doorgaat. Nutteloze gedachten tijdens de seks: dit doe je eraan.

Je kent ze wel, die irritante stemmetjes die jullie vrijpartij komen verstoren.

‘Staat die container nog buiten?’
‘Is die factuur nou betaald of niet?’
‘Hoor ik nou een kind huilen?’

Niet echt stemmingverhogend.

Dat soort gedachten hebben vaak dezelfde achterliggende oorzaken. Pak je die aan, dan wordt het een stuk rustiger in je hoofd. Enkele veelvoorkomende oorzaken van nuttelozen gedachten tijdens de seks:

JE ONTSPANT NIET ECHT

scrollen op Instagram is niet hetzelfde als ontspannen. Zelfs televisie kijken geeft vaak niet de échte ontspanning die maakt dat je je lichaam weer voelt. Ga in bad, smeer je in met olie (of laat het doen…), geniet van geurkaarsen… Dat brengt je veel dichter bij ontspanning dan doelloos plaatjes kijken.

 

Jij mag óók ONTVANGEN

Soms mag je even stoppen. Stoppen met rennen, werken, druk zijn, regelen en organiseren. Het is oké om even gas terug te nemen en aandacht te besteden aan jezelf en aan wat goed voelt voor jóu. Doe jezelf en je partner een plezier en ontvang dat fijne gevoel.

 

JE VECHT TEGEN JE GEDACHTES

Ja, gedachtes kunnen heel irritant zijn in de slaapkamer. Maar het gekke is: hoe harder je ze probeert tegen te houden, hoe sterker ze worden. Het is niet raar dat na een drukke dag je hoofd niet meteen stilstaat. Gun je hersens de tijd om tot rust te komen. Soms werkt het beter om een gedachte te accepteren dan om ertegen te vechten.

 

Je wacht te lang

Eindeloos op de bank blijven liggen en dan op de valreep nog quality time proberen te hebben. Dat werkt niet. Voorkom dat je het gevoel krijgt dat je ‘nu toch echt moet gaan slapen’ omdat je morgen weer vroeg op moet. Ga op tijd naar bed samen en kies ervoor om de avond in de slaapkamer door te brengen. Zo haal je de tijdsdruk weg en heb je weer een ding minder om over te piekeren.

ONLINE MASTERCLASS

30 MAART 2022